Veslanje je sport koji je Jugoslaviji i Srbiji doneo puno radosti na međunarodnom planu. Jedan od ljudi čije je ime zlatnim slovima upisano u trenersku istoriju srpskog veslanja je Nebojša Ilić. Vodio je naše dvojice bez kormilara do svetskih i evropskih medalja (Stojić i Višacki, Jagar i Stojić, Beđik i Vasić…).

Dok je bio u Srbiji, bili smo svetska sila u dvojicu bez kormilara. Od pre par godina radi kao selektor Turske. I posle kratkog vremena počeli su da dolaze rezultati. Za mnoge svetske stručnjake baš senzacija.

Od države autsajdera, turski veslači postali su svetski prvaci u nekoliko disciplina. A u juniorskim i seniorskim kategorijama do 23 godine i ekipno najbolji na svetu.

– Samo ove godine Turci su osvojili devet svetskih i evropskih medalja.

Pred toga po prvi put u istoriji kvalifikovali su se na Olimijske igre i nastupali u Riju i Tokiju.

Najteže je bilo promeniti gubitnički mentalitet ne samo spotiristima već i trenerima i celom savezu. Odlaske na međunarodna takmičenja doživljavali su kao ekskurziju.

Sada poseduju jak pobednički mentalitet i siguran sam da će ova generacija sportista dominirati na seniorskoj sceni dugo godina – istakao je u telefonskom razgovoru Nebojša Ilić.