Комеморација проф. др Љубиши Лазаревићу, биће одржана у четвртак 7. децембра у 13:30 часова у просторијама Школе.

 

Проф. др Љубиша Лазаревић један од оснивача и идејних твораца наше школе преминуо је 26. новембра 2023. године у Београду.

Рођен је 1940. године у Вршцу, у породици просветних радника. Основну и учитељску школу завршио је у Крагујевцу. Психологију је дипломирао на Филозофском факултету Универзитета у Београду 1967. године. Као средњошколац и студент активно се бавио фудбалом. На позив Матице исељеника Србије, радио је пет године у Аустралији на организовању спортског живота наших исељеника и у исто време професионално играо фудбал.

Докторску дисертацију под насловом ”Структура мотивације код спортиста” одбранио је на Факултету за физичку културу Универзитета у Београду 1981. године. Своју професионалну каријеру започео је у основној школи ”Марија Бурсаћ” у Београду као школски психолог, а затим прелази у Центар за аудио-визулена средства Института за истраживање и развој образовања СР Србије у области педагошке психологије.

Од 1973. до 1983. био је запослен у Југословенском заводу за физичку културу и медицину спорта (сада Завод за спорт и медицину спорта Р. Србије) као психолог – самостални истраживач и руководилац Одељења за примену друштвених наука у физичкој култури. Поред истраживачког посла, активно је радио и на психолошком испитивању спортиста у циљу утврђивања њиховог психичког статуса, психолошком саветовању и припреми спортиста за такмичења.

Од 1982. године почиње да развија своју академску каријеру на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета у Београду где је као редовни професор предавао предмете Психологију и Психологију спорта. У два мандата био је руководилац Катедре за област друштвених наука, два пута је биран за дужност продекана Факултета. Био је члан и председник Савета Факултета, као и члан стручног већа Универзитета у Београду.

Са групом професора оснива 1997. године прву, приватну, Вишу школу за спортске тренере која је прерасла у садашњу Високу спортску и здравствену школу. На истоименој школи студентима је предавао Психологију спорта и Психолошку припрема спортиста. Био је директор и дугогодишњи председник Савета Школе.

Аутор је и коаутор пет књига из области психологије спорта. Објавио је преко 100 научних и стручних радова у домаћим и страним часописима.

Био је члан Светске асоцијације психолога спорта (ИССП).

Учествовао је на неколико светских конгреса психолога спорта.

Добитник је Мајске награде Савеза спортова Србије (СОФК) са проф. др Ненадом Хавелком за научноистраживачки рад у области спорта.

У неколико олимпијских циклуса био је званични спортски психолог Југословенских селекција на Олимпијским играма у Монтреалу (1976), Москви (1980), и Медитеранским играма (Алжир 1975, Сплит 1979). Био је члан стручног тима за врхунски спорт савеза спортова Југославије и Р. Србије.

На основу целог опуса стручног рада у спортској пракси, научноистраживачког рада, педагошког рада, објављених радова и књига, и личног спортског искуства проф. др Љубиша Лазаревић оставио је дубок траг и велики допринос спорту Србије и са правом се сматра утемељивачем Српске психологије спорта.

Памтићемо га по визионарском духу, посвећености, креативности и неисцрпној енергији коју је годинама улагао у рад и развој Школе.

 

колектив Високе спортске и здравствене школе