У четвртак, 22. октобра, Висока спортска и здравствена школа прославила је 23 године постојања и успешног рада. Због епидемије вируса COVID – 19 свечаност је организована у складу са обавезним и препорученим мерама заштите Владе Републике Србије, те је традиционално уручивање диплома одржано у неколико мањих група. Студент генерације је Миланка Лукић (студијски програм Струковна медицинска сестра), док су похвалнице и награде за изузетне резултате добили Милош Исаков Ковачевић (Спортски тренер), Теодора Видаков (Струковни физиотерапеут) и Јелена Јојић (Спортски тренер специјалиста).

Председник Савета Школе, проф. др Небојша Илић, најтрофејнији тренер у историји српског веслања, први човек струке и дугогодишњи селектор репрезентације, обратио се колегама – дипломираним спортским тренерима и менаџерима и струковним физиотерапеутима и медицинским сестрама.

„Свечано уручење диплома је један од најлепших момената у школовању када се ставља круна на нешто у шта сте уложили део свог живота. Надам се да ће вам период студирања код нас остати у лепом сећању и да нећете овде стати, јер области спорта и здравља које сте изабрали за своју едукацију и будућу професију су врло динамичне и траже перманентну едукацију и ажурирање новим знањима и достигнућима. То могу да вам потврдим као професор и тренер, човек из теорије, али и дугогодишње праксе у врхунском спорту. Добри стручњаци су увек и свуда у свету добродошли! Област здравља свакако је једна од најважнијих за људско друштво, што нам тренутно и актуелна епидемиолошка ситуација показује, а област спорта једна је од најатрактивнијих у савременом друштву и ја верујем да ћете ви са великим успехом остварити у њима своје професионалне улоге.“

Најбољи студент на програму Спортски тренер Милош Исаков Ковачевић паралелно са студирањем за спортског тренера ради у стручном штабу КК Војводина уз искусног и познатог стручњака Мирослава Николића. „Наравно да ми импонује што сам изабран за најбољег студента на програму Спортски тренер, посебно што код професора Каралејића није било лако на стручним предметима добити високе оцене, поготово јер сам ја већ био запослен у КК Војводина и паралелно радио и студирао. Оно што бих поручио млађим колегама и што није фраза, јесте да је селекција изузетно важна уз стручно знање. Дакле, када стекнете професионална знања следеће најбитније је да направите добру селекцију спортских, кошаркашких и људских квалитета како у тиму тако и у стручном штабу. Када се окружите људима у које имате поверења онда је много лакше радити“, изјавио је Ковачевић, којег од осталих колега додатно издваја и чињеница да је завршио медицину и положио државни испит. Укракто је објаснио због чега је дошло до заокрета у каријери и како је уместо лекарског изабрао тренерски позив.

„Кошарка је нешто што могу да радим 24 сата дневно и испуњава ме. Кад радиш оно што волиш онда никада не радиш. Са медицином то није био случај, више је било неко породично наслеђе, продужетак лекарске традиције. Наравно медицинска знања ми сада пуно користе и у тренерској професији да превентирам повреде и пратим стање играча“.

Студент генерације, уједно и најбољи студент на студијском програму Струковна медицинска сестра је Миланка Лукић са просечном оценом 9,93 и 27 година радног искуства у ДЗ „Обреновац“. Успела је уз редован посао да буде један од најредовнијих студената на предавањима и вежбама.

„Средња школа више не даје широку основу за рад у здравственој нези у савременим условима. Некада су била довољна само медицинска знања у струци, а данас се тражи овладавање новим технологијама у медицини, информатиком и другим вештинама…Околности се стално мењају и никада нисте довољно припремљени и едуковани, видите каква је сада ситуација са COVID-om, сва знања су драгоцена. На високој школи сам успела да надоградим своја средњошколска знања, пре свега захваљујући сјајним предавачима: др Јевтићу, др Рађену, др Кекуш и свим осталим, али и квалитетним наставним базама попут: ВМА, КБЦ Звездара и Медигруп. Некада су сестре долазиле из треће смене да слушају ове предаваче, знајући да се таква прилика не пружа често, надам се да ће и млађе колеге схватити значај оваквих могућности“, изјавила је Лукићева која је својим резултатима младим колегама поставила високе стандарде у једној од најхуманији професија, а својој матичној здраственој установи у Обреновцу може служити на понос.

Најуспешније студенте поздравили су и директор Школе проф. др Бранко Бошковић и помоћник за наставу проф. др Александар Ивановски.