VSZS | Visoka sportska i zdravstvena skola

Добро нам дошли бруцоши!

Висока спортска и здравствена школа струковних студија у Београду почетком октобра организовала је свечани пријем за нову генерацију студената. Због епидемије вируса COVID–19, пријем је организован уз поштовање прописаних мера заштите, у више термина и у мањим групама. Свечаном пријему присуствовали су студенти три студијска програма: будући спортски тренери, струковни физиотерапути и медицинске сестре. Имали су прилику да се упознају са професорима и менаџментом школе.

“Част ми је и задовољство да вас поздравим у име присутних оснивача и власника Школе и да вам захвалим на указаном поверењу и опредељењу да високо образовање стичете управо у Високој спортској и здравственој школи струковних студија. Истакао бих да нам је посебна част и огромно академско признање то што је међу новом генерацијом један од некада најбољих студената Правног факултета у Београду, а данас председник Републике Србије. Основна мисија ове образовне установе је школовање кадрова у спорту, у складу са савременим научним и стручним достигнућима. У складу са тим, припремили смо адекватан план и програм који ћемо, уверен сам, са успехом спроводити наредних месеци и, као што је рекао чувени кинески филозоф Лао Це, “Онај ко се посвећује учењу, из дана у дан постаје већи” – изјавио је директор Школе, проф. др Бранко Бошковић.

Висока спортска и здравствена школа основана је 1997. године. Основали су је угледни професори са Универзитета у Београду и Новом Саду. До сада је дипломирало више од 3000 спортских и здравствених стручњака, који су запослени како у Србији тако и ван граница наше земље. Међу њима су бројни познати спортисти (Ивана Максимовић, Јелена Аруновић, Мирослав Радуљица, Жикица Милосављевић, Ненад Беђик, Милана Тирнанић, Ана Јововић, Милош Зарић...) и данас угледни спортски тренери (Владан Милојевић, Вања Грбић, Драгољуб Видачић, Горан Микец, Драгутин Топић, Марко Николић, Владимир Јанковић, Саша Косовић, Драженко Митровић), спортски менаџери (Јадранка Тркуља, Марко Пантелић, Игор Гачић...).

Током свечаног пријема студентима су се обратиле и њихове старије колеге студенти виших година. Међу првима видео поруком обратио се кошаркашки репрезентативац Мирсолав Радуљица: “Драге колеге желим вам срећан почетак студирања и успешно школовање, овог пута ја навијам за вас! “

Леп говор одржала је најбржа дама на Балкану на 100 метара, атлетичарка Милана Тирнанић, студенткиња завршне године: “ Обраћам вам се у име студената и свих спортиста Високе спортска и здравствена школе. Савремени спорт носи са собом велика одрицања не само у погледу тренинга већ и у погледу исхране, опоравка, редовног сна, путовања. Садржаји живота свих нас неће чинити само активно бављење спортом, образовање јесте веома важан сегмент на који морамо да обратимо пажњу са циљем да постанемо комплетније личности и добри спортски стручњаци.”

Нова академска година у Високој спортској и здравственој школи почеће и до даљег ће се одржавати у складу са препорукама Министарства просвете. Предавања ће бити онлајн, а вежбе у адекватним групама у школи. Будуће медицинске сестре и физиотерапути годинама су имали одличне услове за стицање знања у просторијама Клиничко–болничког центра Звездара, ВМА, Опште болнице “Медигруп”, Дому здравља “Др Симо Миошевић”, Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетку, Клиници за рехабилитацију “Мирослав Зотовић”, Институту за ортопедско-хируршке болести “Бањица”, Институту за реуматологију Београд, Институту за рехабилитацију Београд, Специјалистичкој ординација “Physical” и низ других.

Више од четири стотине студената пратило је наставу у протеклој школској години, која се реализовала на четири акредитована студијска програма основних струковних студија, у складу са Болоњском декларацијом, где се остварује 180 ЕСПБ и стичу звања: струковни тренер у спорту, струковни менаџер, струковни физиотерапеут и струковна медицинска сестра.Ове године, прву годину уписао је максималан број бруцоша, на три студијска програма, њих 190.

Школа је одувек поклањала велику пажњу квалитету свог наставног кадра, па су у њој предавали: проф. др Љубиша Лазаревић, проф. др Миливоје Каралејић, проф. др Миладин Радисављевић, проф. др Ненад Хавелка, др Бранислав Покрајац, проф. др Борислав Пелевић, проф. др Олга Поповић, проф. др Снежана Цонић, Миљан Миљанић, Радмило Арменулић, бројни професори са Медицинског и Економског факултета Универзитета у Београду, као и осталих универзитета у земљи и региону. Поред квалитетног наставног кадра, Школа редовно ангажује и велики број спортских и здравствених стручњака и угледних професора по позиву, попут: Божидара Маљковића, Зорана Гајића, Слободана Ковача, Владана Милојевића, Предрага Перуничића и многих других. Више од деценије Школа објављује научни часопис „Спорт – наука и пракса“, а сваке друге године организује Међународну научну конференцију „Спорт, рекреација, здравље“. Школа је укључена у процес интернационализације, носилац је Еразмус+ повеље и два европска пројекта студентске мобилности. Због свега наведеног, Школа ужива висок углед у академској заједници Србије и земаља региона. Ове, 2020. године, Школа уписује 24. генерацију студената.