VSZS | Visoka sportska i zdravstvena skola

"Играчи су ваше оруђе за рад, уметност је прилагодити се њима" - порука је Владана Милојевића нашим студентима, будућим спортским тренерима

У среду, 10. јуна 2020. године, у препуној слушаоници Високе спортске и здравствене школе, фудбалски тренер Владан Милојевић одржао је трибину под називом „Савремени тренер – менаџер и фудбал у Србији, могућности и тенденције“.

Успешан тренер вратио се у Школу где је започео своју тренерску едукацију, али сада на другој страни катедре, у улози предавача, што је за садашње студенте велика мотивација.

Госта је поздравио, проф. др Јован Шурбатовић, председник Скупштине Високе спортске и здравствене школе, који се својим студентима и колегама обратио речима: Када смо договарали ову трибину, нисмо знали да ће се одржати на дан када и двестоти јубиларни дерби и да ће нам гост бити доскорашњи актер дербија. Данас ми је част да га представим као успешног фудбалера и још успешнијег тренера. Сматрам да је он права особа која, студентима, будућим тренерима и менаџерима у спорту, може рећи како и шта данас радити у Србији. Као генерални секретар Фудбалског савеза Србије могу да кажем да верујемо у њега, очекујемо да у будућности предводи клуб из топ пет европских лига и да једног дана буде наш селектор“. Пре него што је препустио реч госту, проф. др Шурбатовић је подсетио студенте да живимо у свету глобализма и велике конкуренције, да је знање моћ и да не можете бити успешни уколико немате више знања од својих конкурената.

Владан Милојевић обратио се студентима речима: Једног дана, сигурно ће, на овом месту где ја сада седим, седети неко од вас. Желим вам да радите нешто лепо, да радите оно што волите и да будете успешни у томе“. Тренер Милојевић покушао је да на свом искуству објасни студентима да је за формирање комплетног тренера битно да пронађу себе и да је сваки степеник развоја важан. Осим теорије, коју је изучавао, нагласио је да је радећи са млађим категоријама и утичући на њихов развој уједно радио и на себи.

За своју тренерску каријеру у Црвеној звезди, истакао је да је средина била специфична, али не Црвене звезде, већ средина у којој живимо. “Многи су сматрали да сам „луд“ што сам то прихватио, али мени је то био знак да треба да будем тамо. Живот ме је научио да морате да имате искушења да бисте напредовали. Било је пуно негативне енергије, али успео сам да је преусмерим у позитивну веру. Морате да верујете у нешто, да радите на томе. Могу да кажем и да сам имао среће, али срећа мора и да се заслужи. Као тренер, тренутно у Саудијској Арабији, схватио сам да је потребно прићи играчима на прави начин. Они су ваше оруђе за рад, у почетку сам очекивао да се они прилагођавају мени, али у ствари је уметност прилагодити се њима“.

У наставку излагања изнео је своје искуство, да награде и казне често буду мање делотворне од тога када научите играче да се стиде, да буду одговорни за своје поступке и на терену и ван њега. Такође, упозорио је студенте да је тренерски посао незгодан, јер шта год да направите увек то неко оспорава, али да нема одустајања, приоритети морају да се поставе и дисциплина је мост између жеља и успеха.

Пуно добрих тренерских, али и животних савета студенти су добили у првом делу излагања Владана Милојевића, док су у другом делу трибине имали прилике да поставе питања.

По завршетку трибине велики број студената остао је да се фотографише са нашим гостом, коме је директор Школе др Бранко Бошковић, проф. уручио мајицу са логом Школе, чији је некада био студент, а др Предраг Лазаревић, проф. руководилац студијског програма Спортски тренер поклонио му је књигу „Педагошки рад тренера у спорту“.